Ενημέρωση για καταλήψεις και μαθήματα 14/12/2016

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συνεργάτες, αγαπητοί φοιτητές,

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίσθηκαν στο Τμήμα μας δύο κρούσματα παράνομης κατάληψης και βανδαλισμού.

Χθες το απόγευμα μικρή ομάδα 5-6 φοιτητών του Τμήματος που πρόσκεινται στο “ελευθεριακό σχήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ClassROM” κατέλαβαν τον υπόγειο χώρο Υ15 παραβιάζοντας με λοστό την πόρτα του, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή της, και αντικατέστησαν την κλειδαριά επιδιώκοντας να ιδιοποιηθούν τον χώρο, ισχυριζόμενοι ότι χρειάζονται χώρο συνάθροισης της ομάδας τους, ανεξάρτητο από τον χώρο που έχει παραχωρήσει το Τμήμα στον φοιτητικό σύλλογο.

Σήμερα το πρωί, μικρή ομάδα 6-7 φοιτητών του Τμήματος συνεπικουρούμενη από δεκάδες αγνώστους (ενδεχομένως φοιτητές άλλων σχολών) που πρόσκεινται στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο κατέλαβαν παρακείμενη αποθήκη στο πίσω μέρος του Τμήματος ορίζοντάς την, σύμφωνα με την αφίσα που ανήρτησαν και τα ενημερωτικά έντυπα που διένειμαν, ως στέκι διαφώτισης και διάδοσης της αναρχικής και αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ως Πρόεδρος του Τμήματος ανέστειλα τη λειτουργία του για να προστατεύσω το προσωπικό και τους φοιτητές από κάθε ενδεχόμενη επικίνδυνη ενέργεια.

Επίσης, πολλοί συνάδελφοι καθηγητές δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στη συνέχεια συγκάλεσα έκτακτη γενική συνέλευση του Τμήματος, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Το Τμήμα θα λειτουργήσει κανονικά, όσο αυτό είναι δυνατόν, αύριο, σεβόμενο την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του Τμήματος για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Αγαπητοί φοιτητές βρισκόμαστε στο τέλος του εξαμήνου και θα κάνουμε από την πλευρά μας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή ολοκλήρωση των μαθημάτων και τη διατήρηση της μιας εβδομάδας χωρίς μαθήματα πριν τις εξετάσεις.

2) Καλούνται οι φοιτητές να πάρουν θέση με μαζική συμμετοχή στη συνέλευση του φοιτητικού τους συλλόγου την Παρασκευή, καταδικάζοντας τα δύο αυτά θλιβερά γεγονότα που δεν τιμούν το Τμήμα μας και την προσπάθεια όλων μας να παραμείνει το Τμήμα στα πολύ καλά παγκοσμίως παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σημειώνεται ότι η υπόληψη του Τμήματος αντανακλά και στους αποφοίτους του.

3) Δεν αποδεχόμαστε στον χώρο μας να λειτουργεί παράνομο στέκι αναρχικών και αντιεξουσιαστών και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνσή του.

Στο τέλος της συνεδρίασης εμφανίσθηκε ομάδα φοιτητών και πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση επί των τεκταινόμενων. Εξηγήσαμε στους φοιτητές ότι αδυνατούμε να παραχωρήσουμε χώρους που προορίζουμε για εργαστηριακή χρήση σε ομάδες φοιτητών διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων, γιατί αυτό δεν θα έχει τέλος. Επιπλέον, στους χώρους του υπογείου υπάρχει εξειδικευμένος εργαστηριακός εξοπλισμός και δύο κέντρα υπολογιστών, και συνεπώς η παραχώρηση γειτνιαζόντων χώρων καθίσταται αδύνατη για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν στο Τμήμα έχουν συμβεί εκτεταμένες κλοπές.

Σεβόμενος τις ανάγκες των φοιτητών για χώρους, ως πρόεδρος του Τμήματος, θα εργαστώ μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου τους, ώστε να εξασφαλίσω έναν μεγαλύτερο χώρο που να ικανοποιεί τις ανάγκες ΟΛΩΝ των φοιτητών. Επίσης προτείνω να εξετασθεί από τους φοιτητές και η περίπτωση επαναλειτουργίας του κυλικείου του Τμήματος, υπό τον έλεγχο του Πανεπιστημίου και όχι ιδιώτη.

Στόχος όλων μας είναι να συμβιώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους και αλληλοσεβασμό. Τα ακραία φαινόμενα καταλήψεων όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από αυτά που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα.

Ως πρόεδρος του Τμήματος διατηρώ το δικαίωμα να αναστείλω τη λειτουργία του σε περίπτωση που αντιληφθώ να διαπράττονται παράνομες πράξεις κατά ζωής ή περιουσίας. Ας περιφρουρήσουμε όλοι τον χώρο μας.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Καθ. Αντώνης Πασχάλης