ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ: Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Workable δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci, με σκοπό να δώσει σε φοιτητές και πτυχιούχους με αναπηρίες τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους μέσα από επαγγελματικές εμπειρίες και να αναπτύξουν τα προσόντα τους για αναζήτηση εργασίας. 

 Το δίκτυο Workable λειτουργεί φέτος για τρίτο χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Σε κάθε χώρα το δίκτυο συντονίζεται από έναν ειδικό σύμβουλο για άτομα με αναπηρίες και υποστηρίζεται από μια επταμελή Συντονιστική/Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων, τρεις εκπρόσωποι του φορέα που αναλαμβάνει το δίκτυο και ένας εκπρόσωπος των πτυχιούχων με αναπηρίες. 

Η χώρα μας εντάχθηκε στο δίκτυο μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (Σ.Κ.Φ.) του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σ.Κ.Φ. ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο αριθμός των φοιτητών που καλείται να εξυπηρετήσει ανέρχεται στις 84.000, από τους οποίους οι 386 είναι φοιτητές με αναπηρίες.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ:
  
 Οι επί μέρους στόχοι του δικτύου είναι: 
  1. διδασκαλία, στους φοιτητές/πτυχιούχους με αναπηρίες δεξιοτήτων μετάβασης στην αγορά εργασίας, π.χ. συμπλήρωση αίτησης και σύνταξη συνοδευτικής επιστολής για την εξεύρεση εργασίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, δεξιότητες παρουσίασης σε συνέντευξη, έλεγχο του στρες.
  1. εξεύρεση θέσεων δοκιμαστικής απασχόλησης, για περίοδο ενός έως δύο μηνών, κατά προτίμηση στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  1. στήριξη των φοιτητών αλλά και των εργοδοτών και των υπολοίπων εργαζομένων στη διάρκεια απασχόλησης, για την καλύτερη προσαρμογή του εργαζομένου και την αποφυγή πιθανών προβλημάτων από οποιαδήποτε πλευρά.
  1. οργάνωση ημερίδων εργοδοτών και δημιουργία δικτύου εργοδοτών, ευαισθητοποιημένων και πρόθυμων να προσλαμβάνουν στις επιχειρήσεις τους πτυχιούχους με αναπηρίες.
  

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΧΩΝ -  

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 

ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ: 

 

  

  

  

Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εξόδου στην αγορά εργασίας πέντε φοιτητές/πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών -δύο με προβλήματα όρασης, ένας κωφός, μία βαρύκοη με ελαφρά σπαστικότητα και μία με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οι φοιτητές/πτυχιούχοι προέρχονταν από τις ειδικότητες Ψυχολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Νεοελληνικής Φιλολογίας και Νηπιαγωγών. Συμμετείχαν, από πλευράς φύλου, τρεις γυναίκες και δύο άντρες. 

  
Οι φοιτητές/πτυχιούχοι εκπαιδεύτηκαν στη απόκτηση δεξιοτήτων μετάβασης στην αγορά εργασίας και υποστηρίχθηκαν ψυχολογικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, να επιδείξουν κατάλληλη εργασιακή συμπεριφορά και δεξιότητες επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους και τους πελάτες, να ακολουθήσουν κανόνες στο χώρο εργασίας και, τελικά, να αποδείξουν στους μελλοντικούς εργοδότες ότι είναι ικανοί και αποδοτικοί. Ακόμη, όπου κρίθηκε απαραίτητο, τους προσφέρθηκαν υπηρεσίες συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της χαμηλής τους αυτό-εικόνας και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης τους. 
 

Η επικοινωνία με τους υποψήφιους εργοδότες έγινε, καταρχήν, μέσω προσωπικών επιστολών, με τις οποίες τους ενημερώσαμε για το πρόγραμμα μας, και ακολούθησε τηλεφωνική επαφή και συνάντηση μαζί τους. Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και των επιδιώξεών μας και λύθηκαν απορίες. Είχαμε την ευκαιρία να τους πληροφορήσουμε για τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ικανότητες των φοιτητών/πτυχιούχων με αναπηρίες, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους βοηθήσουμε να νιώσουν ότι δεν "απειλούνται" από έναν εργαζόμενο με αναπηρία αλλά ότι πρέπει να μάθουν νέους δρόμους επικοινωνίας, ώστε να τον βλέπουν όπως κάθε άλλον εργαζόμενο. 

  
Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοήθησαν ιδιαίτερα οι εργοδότες που συμμετέχουν στη Συντονιστική/Συμβουλευτική Επιτροπή του προγράμματος. Μας δίδαξαν "επιχειρηματικούς" τρόπους προσέγγισης των εργοδοτών και τελικά καταφέραμε να βρούμε πέντε θέσεις προσωρινής απασχόλησης για τους φοιτητές του προγράμματος, για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 1997. Οι πέντε αυτές θέσεις ήταν σε διακεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στον Ο.Τ.Ε., στην MIDLAND BANK, στο MEGA CHANNEL, στη ZENECA HELLAS A.E. και στην ΚΟΥΓΙΟΥΦΑΣ Α.Ε. Με τη βοήθεια των εργοδοτών έγινε η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης, ώστε να δεχθούν τους νέους συναδέλφους τους χωρίς αμηχανία και να τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν. 

  
Τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής απασχόλησης ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Οι εργοδότες δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους με τους φοιτητές του προγράμματος. Στις αναφορές-αξιολογήσεις τους τονίζουν ιδιαίτερα την προθυμία για εργασία που επέδειξαν οι φοιτητές, την προσπάθεια που κατέβαλαν να εργασθούν αποτελεσματικά, τις υψηλές τους ικανότητες και, κυρίως, την ωφέλεια που είχε η ίδια η επιχείρηση, καθώς οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν την αμηχανία που προκαλεί αρχικά η επαφή με έναν εργαζόμενο με αναπηρία και την προκατάληψη που τους διακατείχε ότι ένας τέτοιος δεν είναι παραγωγικός. 

  
Απόδειξη της ικανοποίησης των εργοδοτών είναι το γεγονός ότι δύο από τις εταιρείες που είχαν κενές θέσεις απασχόλησης, η MIDLAND BANK και το MEGA CHANNEL, μετά το πέρας της εργασιακής εμπειρίας, πρόσφεραν μόνιμη θέση εργασίας στους φοιτητές που απασχόλησαν το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βρήκαν πολύ χρήσιμη αυτή την περίοδο της εργασιακής εμπειρίας. Αυξήθηκε η αυτοεκτίμηση τους και τα κίνητρά τους για εργασία.

  

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

  

Η θετική εμπειρία των εργοδοτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη στη προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε νέους εργοδότες για το 1998. Φέτος έχουμε αναλάβει, έναντι του δικτύου, την υποχρέωση εξεύρεσης θέσεων καλοκαιρινής απασχόλησης για επτά έλληνες φοιτητές/πτυχιούχους με αναπηρίες, καθώς και για όσους φοιτητές προέρχονται από άλλα κράτη που συμμετέχουν στο δίκτυο και θέλουν να εργασθούν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, αν κάποιοι από τους έλληνες φοιτητές επιθυμούν να απασχοληθούν στο εξωτερικό, το αντίστοιχο κράτος που συμμετέχει στο δίκτυο θα φροντίσει για την εξεύρεση θέσης εργασίας. 

  

Εάν ευοδωθούν και φέτος οι στόχοι μας ελπίζουμε ότι, μετά το πέρας του τριετούς αυτού προγράμματος θα έχουμε την γνώση, την πείρα και τα μέσα να συνεχίσουμε το πρόγραμμα με τη μορφή ενός γραφείου σταδιοδρομίας για φοιτητές με αναπηρίες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο τελικός στόχος του δικτύου, δηλαδή η οριστική εγκατάσταση γραφείων υποστήριξης και σταδιοδρομίας των φοιτητών με αναπηρίες σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και η μόνιμη συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ: 

GREECE 
http://www.di.uoa.gr/~gd/doc/workable.html 
E-mail:dsidirop@atlas.uoa.gr
 

 

 
 

U.K. 
E-mail: JHawks@dircon.co.uk 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

AUSTRIA 
http://www.mvblind.uni-linz.ac.at/workable 
E-mail:Klaus@mvblind.uni-linz.ac.at 

 
 
 

GERMANY 
http://szswww.ira.uka.de 
E-mail:Workable@szs.ira.uka.de 

 
  
 

ITALY 
http://www.asphi.it 
E-mail:Staff.asphi@asphi.it 
E-mail:Uetp-toscana@dada.it 

  

 
 
 

THE NETHERLANDS 
http://www.eega.nl 
E-mail:Webmaster@eega.nl 

 

 

Ελλάδα 

Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών, Τμήμα Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Παν/μιο Αθηνών, Πανεπιστημιόπολη, Ιλίσια 157 84, Αθήνα 
Τηλ: +30 (0) 728 7571, 728 7553 και 965 0839 
Fax: +30 (0) 724 8979 και 965 1759 
Υπεύθυνη: Δρ. Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου 

 
Μεγάλη Βρεττανία 

Workable, Bedford House, 125/133 Camden High Street, 
London, NW1 7JR 
Tel: +44 (0) 171 222 8866 Fax: +44 (0) 171 222 1903 
Διευθυντής: Mr David Bennett 

RNIB, PO Box 49, Loughborough, LE11 3DG 
Tel: +44 (0) 1509 211 995 Fax: +44 (0) 1509 232 013 
Υπεύθυνος: Mr Gordon Dryden 



Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με το WCN στη Μεγάλη Βρεττανία, επικοινωνείστε με την Mrs Jennie Hawks, Δ/ντρια Προγράμματος: Tel: +44 (0) 171 274 9128 Fax: +44 (0) 171 274 3236 


  

Αυστρία 

Institut fόr Informatik Modellversuch, University of Linz, 
Altenbergerstr. 69, 4040 Linz 
Tel: +43 (0) 732 2468 9232 Fax: +43 (0) 732 2468 9322 
Υπεύθυνος: Mr Klaus Miesenberger 
 

Γερμανία 

SZS, University of Karlsruhe, Engesserstr. 4, D-76128, Karlsruhe 
Tel: +49 (0) 721 608 2760 Fax: +49 (0) 721 697 377 
Υπεύθυνος: Mr Joachim Klauss 
 

Ιταλία 

ASPHI, Via Arienti 6/8, 40124 Bologna 
Tel: +39 (0) 512 77811 Fax: +39 (0) 512 24116 
Υπεύθυνη: Ms Marina Vriz 

UETP - Toscana, Via Cavour 82, 50129, Florence 
Tel: +39 (0) 552 757748 Fax: +39 (0) 552 381485 
Υπεύθυνος: Professor Valerio Grementieri 

 
Κάτω Χώρες 

EEGA, Oude Almeloseweg 78, 7622 CZ, Borne 
Tel: +31 (0) 742 66855 Fax: +31 (0) 742 668595 
Υπεύθυνος: Mr Jan Thasing

 

 
ΘΕΛΕΙΣ  

ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙΣ  

ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ;

 

 

Οι φοιτητές/πτυχιούχοι με ειδικές ανάγκες που θέλουν να οφεληθούν από το πρόγραμμα, και 
 

Οι εργοδότες που θέλουν να προσφέρουν θέση δοκιμαστικής απασχόλησης σε φοιτητές/πτυχιούχους με ειδικές ανάγκες 
 

Μπορούν να επικοινωνούν με την Δρ. Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου, Εθνική Εμπειρογνώμονα του δικτύου Workable, στα τηλέφωνα 728 7571 και 965 0839 και fax 724 8979 και 965 1759.