Απονομή του Βραβείου Καλύτερης Εργασίας του 2022 του περιοδικού IEEE Transactions on Computers στον Καθ. του ΕΚΠΑ Δ. Γκιζόπουλο και τον Μεταδιδάκτορα Γ. Παπαδημητρίου

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό υπολογιστών IEEE Transactions on Computers (που εκδίδεται από το 1969) και το IEEE Computer Society Publications Board αποφάσισαν να απονείμουν το περίφημο “Best Paper Award of IEEE Transactions on Computers” για όλο το έτος 2022 στην εργασία με τίτλο “Soft Error Effects on Arm Microprocessors: Early Estimations versus Chip Measurements” που αποτελεί συνεργασία της ερευνητικής ομάδας Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ Δημήτρη Γκιζόπουλου (με συγγραφείς τον ίδιο και τον μεταδιδάκτορα του Τμήματος Γεώργιο Παπαδημητρίου) και του πανεπιστημίου UFRGS.

Η εργασία επελέγη ως η κορυφαία δημοσίευση όλου του έτους 2022 μεταξύ 900 εργασιών που παρελήφθησαν για κρίση από το περιοδικό και μεταξύ των 180 εργασιών που έγιναν τελικά δεκτές και δημοσιεύθηκαν εντός του έτους 2022. Η σημασία της εργασίας επίσης αναγνωρίστηκε στη στήλη Spotlight on Transactions του IEEE Computer Magazine τον Ιούλιο 2023, ως Featured Article του τεύχους Οκτωβρίου 2022 του IEEE Transactions on Computers, και αρχική της έκδοση ως Best Paper Award Candidate του κορυφαίου συνεδρίου IEEE/IFIP Dependable Systems and Networks 2019 (τότε με συγγραφέα και τον διδάκτορα του Τμήματος Αθανάσιο Χατζηδημητρίου).

Στη βραβευμένη εργασία οι συγγραφείς δείχνουν με ποιον τρόπο μοντέλα προσομοίωσης (simulation models) σύγχρονων μικροεπεξεργαστών (CPUs – που βρίσκονται σε όλες τις υπολογιστικές μηχανές που χρησιμοποιούμε καθημερινά) που αναπτύχθηκαν από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ (http://cal.di.uoa.gr/) μπορούν να καθοδηγήσουν με ακρίβεια την αξιολόγηση της σχεδίασης της CPU πολύ νωρίτερα (μήνες και έτη) από την μαζική τους παραγωγή και χρήση σε συστήματα. Η μέθοδος μπορεί να μειώσει το κόστος της σχεδίασης και κατασκευής αλλά και να αυξήσει την αξιοπιστία των μικροεπεξεργαστών και την ορθότητα της εκτέλεσης των προγραμμάτων στα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα.

Για την εργασία, δείτε τον σύνδεσμο: https://www.computer.org/csdl/journal/tc/2022/10/09616430/1yA77qrTGmc