Έρευνα χρηστών για τη βελτίωση του Iris SMS mobile app για οικονομίες αλληλεγγύης

28/01/2020
DERC Iris user research

Το Iris SMS είναι μια εφαρμογή για κινητά για οργανισμούς κοινωνικής και οικονομικής αλληλεγγύης που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Open Lab at Newcastle University και το Open Lab: Athens. Το σύστημα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κειμένου SMS σε μια λίστα συνδρομητών μέσω δωρητών SMS. Άτομα που υποστηρίζουν έναν οργανισμό, μια ομάδα ή μια δράση μπορούν να εγγραφούν για να γίνουν «δωρητές» και να δωρίσουν έναν αριθμό μηνυμάτων SMS για αυτόν τον σκοπό.

Η Επ. Καθ. Μαρία Ρούσσου και η Δρ. Κατερίνα Ελ Ραχέμπ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνεργάζονται με το Open Lab Athens, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης και εργαστήριο αφιερωμένο στο συζήτηση του IrisSMS ως αφορμή για να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνονται οι καθημερινές ανάγκες μη κερδοσκοπικών οργανισμών για ψηφιακή και απομακρυσμένη επικοινωνία. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε τις τεχνολογικές απαιτήσεις και πώς αυτές αντικατοπτρίζουν την κοινωνική δυναμική, τις δομές αυτοοργάνωσης και τους στόχους αυτών των κοινοτήτων και, τελικά, τη βελτίωση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της εφαρμογής Iris SMS.

Η έρευνα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του έργου DERC (Ψηφιακό Κέντρο Έρευνας Οικονομίας), υπό την επίβλεψη της Δρ. Μαρίας Ρούσσου (ΕΚΠΑ) και του Δρ. Βασίλη Βλαχοκυριάκου (Open Lab Athens). Το έργο DERC, γενικά, επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των κοινοτικών τεχνολογιών, της κοινωνικής καινοτομίας και της ενσωμάτωσης δίκαιων κοινωνικών αξιών στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και λύσεων.