Ο Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης εκλέχθηκε στην εξαιρετικά σημαντική σε παγκόμια κλίμακα θέση του Πρόεδρου της Association for Computing Machinery (ACM), της μεγαλύτερης ένωσης επιστημόνων κι επαγγελματιών Πληροφορικής στον κόσμο. Ο Καθ.…
Το έργο BRIDGES είναι ένα H2020 Innovation Action που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για 24 μήνες (10/2020-10/2022) κι αποσκοπεί στην υποστήριξη και ενίσχυση της πανευρωπαϊκής βιομηχανίας διαδραστικών τεχνολογιών στο χώρο της Εκτεταμένης Πραγματικότητας (eXtended Reality - XR). Στοχεύει στην ανάπτυξη…
Το 2ο βραβείο στον τελικό του 12ου διαγωνισμού ENNOVATION (Πανεπιστημακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - https://ennovation.gr), που διοργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών απέσπασε, στο τμήμα της βασισμένης στην έρευνα καινοτομίας, η ομάδα Narralive. Η ίδια ομάδα είχε…
Το Iris SMS είναι μια εφαρμογή για κινητά για οργανισμούς κοινωνικής και οικονομικής αλληλεγγύης που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Open Lab at Newcastle University και το Open Lab: Athens. Το σύστημα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κειμένου SMS σε μια λίστα συνδρομητών μέσω δωρητών SMS. Άτομα…
Μια ομάδα καθηγητών, έμπειρων ερευνητριών/τών και φοιτητριών/φοιτητών από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών εργάστηκε για τρία χρόνια στο έργο EMOTIVE, ως συνεργαζόμενα μέλη του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ».
H…
EOSC Enhance - Enhancing the EOSC portal and connEOSC Enhanceecting thematic clouds
Το έργο EOSC Enhance έχει ως στόχο να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του EOSC portal, μιας κεντρικής πύλης πρόσβασης στο οικοσύστημα του European Open Science Cloud. To portal θα παρέχει ένα κατάλογο υπηρεσιών…
NEANIAS - Καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές στο EOSC (European Open Science Cloud).
Το έργο έχει ως στόχο, την ανάδειξη συγκεκριμένων πρακτικών ανοικτής Επιστήμης σε τρεις σημαντικούς τομείς έρευνας, της έρευνας του Διαστήματος, της Υποβρύχιας Έρευνας και της Έρευνας της Ατμόσφαιρας, δυναμικά…
Με αφορμή τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», εγκαινιάζει τη νέα πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή αφήγησης για κινητές…
Ανίχνευση αλλαγών με χρήση δορυφορικών εικόνων και κοινωνικών δικτύων, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Η2020 Copernicus App Lab.
Ερευνητές: Καθ. Μ. Κουμπαράκης, Γ. Αργυρίου.
Το AI4EU αποτελεί την πρώτη Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας On-Demand Platform Τεχνητής Νοημοσύνης, με σκοπό την συνεργατική ανάπτυξη πόρων, μοντέλων, διαδικασιών και τεχνογνωσίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορούν να βοηθήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την…
To έργο Catris έχει ως στόχο να σχεδίασει και να υλοποιήσει τον κατάλογο των υπηρεσιών των φυσικών ερευνητικών υποδομών στην Ευρώπη. Οι χρήστες του καταλόγου, ερευνητές και επιστημονικό δυναμικό, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα ενιαίο πανευρωπαικό κατάλογο να αναζητήσουν, συγκρίνουν,…
Το WhoLoDance στοχεύει τόσο στην έρευνα όσο και στην καινοτομία των σύγχρονων μαθησιακών θεωριών της ενσώματης γνώσης και της εκπαίδευσης χορού, με βάση τις εξελίξεις στη νευροεπιστήμη, τις παιδαγωγικές και μαθησιακές θεωρίες, την εκπαιδευτική ψυχολογία σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες στην…