Ολοκληρώθηκε το έργο BRIDGES: Καινοτόμες Τεχνολογίες Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR) στην Εκπαίδευση Πυροσβεστών, Διασωστών και την Πολιτιστική Κληρονομιά

22/03/2024
Extended Reality for training firefighters at the Athens International Airport

Μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών, δημοσιεύσεων, παρουσίας σε συνέδρια και δεκάδων αξιολογήσεων των πιλοτικών εφαρμογών, ολοκληρώθηκε το καινοτόμο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο με τίτλο “A hyBRID (physical-diGital) multi-user Extended reality platform as a stimulus for industry uptake of interactive technologieS – BRIDGES” (Horizon 2020 Innovation Action). Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή και διάδοση των διαδραστικών τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας (eXtended Reality – XR) και ανέπτυξε μια ολιστική λύση για την αλληλεπίδραση ατόμων που συνεργάζονται σε περιβάλλοντα που συνδυάζουν το φυσικό και τον εικονικό χώρο. Συντονίστρια του έργου από πλευράς του Ε.Κ.Π.Α. ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Μαρία Ρούσσου.

Το έργο BRIDGES επικεντρώνεται στην εφαρμογή των τεχνολογιών XR στην εκπαίδευση και κατάρτιση, βασιζόμενο στην έρευνα που δείχνει ότι τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα προσομοίωσης υπόσχονται πολλά οφέλη.

Στα πλαίσια του έργου, πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες πιλοτικές εφαρμογές που αξιολογήθηκαν εκτενώς σε πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και άσκησης πυροσβεστών και διασωστών αεροδρομίων, αναπτύχθηκαν εικονικά σενάρια προσομοίωσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος σε δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, το Flughafen Berlin Brandenburg-BER στη Γερμανία και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης με σκοπό την ενίσχυση της μαθησιακής και ψυχαγωγικής εμπειρίας των επισκεπτών πολιτιστικών χώρων, δημιουργήθηκε μια συμμετοχική αφηγηματική ιστορία γνωριμίας με τη ζωή σε μια αθηναϊκή οικία της αρχαιότητας, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Ελληνικός Κόσμος” στην Αθήνα.

 

 

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020 GA nr 952043) Έρευνα και Καινοτομία, και η Κοινοπραξία αποτελείται από τους Maggioli Illusion Walk, Bolt Virtual Services and Productions, National and Kapodistrian University of Athens, Technical University of Vienna, Fondazione Sistema Toscana, Foundation of the Hellenic World, Athens International Airport, Flughafen Berlin Brandenburg GmbH.